Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία συμμετοχής στα τμήματα βρεφικής κολύμβησης;
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία συμμετοχής στα τμήματα βρεφικής κολύμβησης;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία! Όσο πιο μικρά ξεκινήσουν τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστούν στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο εύκολα θα καθοδηγηθούν από τον εκπαιδευτή. Ένα βρέφος 5 μηνών μπορεί να εκπαιδευτεί πιο εύκολα γιατι διατηρούν τις ίδιες αντανακλαστικές κινήσεις που έκαναν όσο βρισκόταν στην μήτρα της μητέρας. Τα βρέφη αισθάνονται πως επιστρέφουν στο φυσικό μητρικό περιβάλλον, εκεί όπου για εννέα μήνες κολυμπούσαν συνεχώς ανενόχλητα. Όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί η επιστροφή αυτή, τόσο πιο ζωντανό είναι το αντανακλαστικό να κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό και να απολαμβάνουν τα παιχνίδια και τις βουτιές.

Υπάρχει κάποιος λόγος ανυσηχίας να ξεκινούν από τόσο μικρή ηλικία;
Υπάρχει κάποιος λόγος ανυσηχίας να ξεκινούν από τόσο μικρή ηλικία;

Τα βρέφη συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με τον ενήλικα συνοδό τους (τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2,5 ετών) υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρου και πιστοποιημένου εκπαιδευτή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού η πισίνα είναι θερμαινόμενη εσωτερικού χώρου, με χαμηλή στάθμη νερού και με σταθερή θερμοκρασία στους 30ο C, όπου ο εκπαιδευτής βρίσκεται πάντα μέσα στο νερό. Συγχρόνως με την εκμάθηση βασικών ικανοτήτων κολύμβησης, γίνεται και εκμάθηση βασικών ναυαγοσωστικών δεξιοτήτων στα παιδιά και στους γονείς, για την πρόληψη ατυχημάτων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

Είναι ασφαλές για την υγεία των βρεφών;
Είναι ασφαλές για την υγεία των βρεφών;

Οι εγκαταστάσεις και ο χώρος της πισίνας πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής. Για την απολύμανση του νερού της πισίνας εφαρμόζεται η πιο σύγχρονη μέθοδος με ηλεκτρόλυση άλατος, ο πιο ασφαλής και βιολογικός τρόπος απολύμανσης, αφήνοντας το νερό φρέσκο και υγιεινό, απαλλαγμένο από βακτηρίδια, μύκητες και λοιπούς ρύπους. Το θαλασσινό νερό έχει μαλακτικές ιδιότητες, οπότε το δέρμα και τα μαλλιά έχουν απαλή και λεία υφή και όχι ξηρή και εύθραυστη, όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται χλώριο. Οι πισίνες με θαλασσινό νερό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή με αλλεργία στο χλώριο, καθώς δεν παρουσιάζουν καμία αλλεργική αντίδραση. Στην Αυστραλία το 95% των πισινών απολυμαίνονται με ηλεκτρόλυση άλατος.

Το πρόγραμμα της βρεφικής κολύμβησης ενδείκνυται για όλα τα βρέφη;
Το πρόγραμμα της βρεφικής κολύμβησης ενδείκνυται για όλα τα βρέφη;

Όλοι οι παιδίατροι παγκοσμίως συστήνουν την κολύμβηση ως την καταλληλότερη πρώτη μορφή άσκησης. Σε πολλές επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων βρεφικής κολύμβησης στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών και στην μείωση της συχνότητας που αρρωσταίνουν («Ahrendt / 1997, Serebriakova et al. / 1989, Κοντζιά, Κώστα, Κουρτέσης & Τζέτζης / 2004»). Μάλιστα συστήνεται όχι μόνο σε υγιή μωρά, αλλά και σε μωρά που παρουσιάζουν ιατρικά προβλήματα όπως κινητικά, άσθμα κτλ. Η κολύμβηση σε αυτήν την ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την συχνότητα των ωτίτιδων και των ασθενειών του αυτιού αφού έχει ευεργετική επίδραση στην λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (Department of Pediatrics Winthrop - University Hospital, Mineola, NY, USA - Robertson, Marino, Namjoshi / 1997).

Το baby swimming ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου;
Το baby swimming ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε κλειστή θερμαινόμενη πισίνα. Τόσο η θερμοκρασία του νερού όσο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου, είναι ιδανικές για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Πως πραγματοποιείται το μάθημα;
Πως πραγματοποιείται το μάθημα;

Το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης πραγματοποιείται σε ένα ιδανικά διαμορφωμένο περιβάλλον εκπαίδευσης με οδηγό το παιχνίδι, την δημιουργική απασχόληση και την έλλειψη πίεσης. Το παιδί είναι ο γνώμονας, ο γονέας το μέσον και ο δάσκαλος ο οδηγός. Και οι τρεις συνθέτουν μία ενιαία μονάδα της οποίας η αρμονική λειτουργία έχει ως αποτέλεσμα την διαπαιδαγώγηση του μωρού, την θωράκιση της υγείας του και την ενίσχυση της σχέσης γονέα και παιδιού. Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από την δεκτικότητά του και τις ικανότητες της ηλικίας του.

Τι μαθαίνουν τα παιδιά με τη συμμετοχή τους στο μάθημα και σε πόσο χρονικό διάστημα;
Τι μαθαίνουν τα παιδιά με τη συμμετοχή τους στο μάθημα και σε πόσο χρονικό διάστημα;

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί η διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και ο ατομικός ρυθμός ανάπτυξης και απόδοσης τους. Επειδή, το κάθε παιδί έχει ξεχωριστή προσωπικότητα, θέληση και κλίση, δεν μπορεί να προσδιοριστεί απόλυτα η απόδοση τους. Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας και την δεκτικότητά του. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί και να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλεύσει σε ύπτια θέση. Επίσης οι συνοδοί των παιδιών αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την εκπαίδευση μέσα στο νερό.

Βρείτε μας στο Facebook