Τα οφέλη της κολύμβησης σε βρέφη και νήπια (baby swimming) είναι αναρίθμητα για την σωματική αλλά και την πνευματική τους ανάπτυξη.

Ας δούμε παρακάτω κάποια από αυτά:

 • Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών - Ενισχύει το αμυντικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να μειώνει την συχνότητα που αρρωσταίνουν («Ahrendt/1997, Serebriakova et al./1989, Κοντζιά, Κώστα, Κουρτέσης & Τζέτζης/2004»).
 • Βελτιώνει την αντοχή των βρεφών, την καρδιακή τους λειτουργία και την αναπνευστική τους ικανότητα
 • Ενισχύει την σωματική τους διάπλαση βελτιώνοντας την σωστή στάση του σώματος τους - Βάσει πανεπιστημιακής έρευνας των καθηγητών Hermundur Sigmundson και Brian Hopkins υποστηρίζουν πως τα βρέφη αποκτούν γρηγορότερα καλή ισορροπία και αποτελεσματική και δυνατή λαβή. («Baby swimming - Exploring the effects of early intervention on subsequent motor abilities»/2010 ).
 • Βοηθάει στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική τους ανάπτυξη - Δίνει στο βρέφος την δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινή ύπτια/ξαπλωτή θέση, να ξεπιαστεί και να νιώσει απελευθερωμένο κινητικά. Βάση ερευνών τα βρέφη που παρακολουθούν μαθήματα βρεφικής κολύμβησης περπατούν πιο γρήγορα και ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις του σώματός τους. Το υγρό στοιχείο διευκολύνει στην κίνηση και σε συνδυασμό με την άνωση, δημιουργεί ήπιας έντασης αντίσταση, ενδυναμώνοντας τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, βρέφη ηλικίας 12-14 μηνών να προηγούνται κινητικά έναντι άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας. («The influence of water programs on infants motor development» - Ahrent L./2001).
 • Συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευφυΐας των βρεφών - Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αναζωογονητική επίδραση των μαθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της εξυπνάδας, της συγκέντρωσης καθώς και των άλλων αντιληπτικών ικανοτήτων των μωρών.
 • Μειώνει την συχνότητα των ωτίτιδων και των ασθενειών του αυτιού αφού έχει ευεργετική επίδραση στην λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (Department of Pediatrics Winthrop - University Hospital, Mineola, NY, USA - Robertson, Marino, Namjoshi/1997).
 • Συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία του μωρού - Ο έπαινος και η αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στην κολύμβηση ενισχύουν την εμπιστοσύνη του εαυτού τους μέσα στο νερό και μαθαίνοντας να κινούνται ανεξάρτητα αναπτύσσουν καλύτερο συγχρονισμό και ισορροπία. Η ενεργός συμμετοχή του γονέα, μέσω της ενθάρρυνσης και καθοδήγησης, δίνει την ευκαιρία δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου απασχόλησης με το παιδί του. Σύμφωνα με την Ιταλίδα παιδαγωγό Maria Montessori, ενισχύεται η ανάπτυξη του βρέφους πολύπλευρα γιατί μαθαίνει πώς να βοηθά τον εαυτό του.
 • Basic Life Saving - Βασικές δεξιότητες ναυαγοσωστικής για την ασφάλεια τους μέσα στο νερό. Η εκμάθηση της εισόδου του κεφαλιού μέσα στο νερό είναι η πρώτη ναυαγοσωστική δεξιότητα που μπορεί να διδαχθεί το μωρό («Reflexes involved in diving with small children»/2005).
 • Βελτιώνονται οι συνήθειες του ύπνου και της διατροφής - Τα στοιχεία του νερού, όπως η σύσταση, η άνωση και η αντίσταση βοηθούν το βρέφος να χαλαρώσει και του προσφέρουν ένα ήρεμο και ευχάριστο ύπνο μετά το μάθημα. Καθώς επίσης, μετά την αθλητική αυτή δραστηριότητα έχει περισσότερη όρεξη για φαγητό.
 • Κοινωνικοποίηση - Μέσω της ένταξής τους από τόσο μικρή ηλικία σε ομάδα αθλητικής δραστηριότητας οι μικροί μας κολυμβητές κοινωνικοποιούνται με τον πιο ομαλό τρόπο. Επίσης, ενδυναμώνεται η σχέση γονέα και παιδιού γιατί μοιράζονται στιγμές χαράς και μέσα από την καθοδήγηση του εκπαιδευτή χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και με τους γύρω τους.
 • Τα οκνηρά μωρά δραστηριοποιούνται και ξεμουδιάζουν από την κούνια ενώ τα δραστήρια εκτονώνονται
 • Εποικοδομητικός χρόνος για τους γονείς - Οι γονείς έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν άλλους γονείς με κοινά ενδιαφέροντα. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στις μαμάδες να βγαίνουν με τα μωρά τους από το σπίτι και την καθημερινή ρουτίνα και να έχουν μια ήπια και ασφαλή σωματική δραστηριότητα, πολύ χρήσιμη μετά τον τοκετό.

  (πηγή Μ.Κοντζιά)
Βρείτε μας στο Facebook